Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Un nou cadru normativ elimină controversele legate de doctorate şi întăreşte autonomia şi credibilitatea universitară

15 Februarie 2016



Ministerul Educaţiei Naţionaleşi CercetăriiŞtiinţifice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 681/2011 pentru aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat. Acordarea și retragerea titlurilor doctorale vor intra în atribuția și responsabilitatea instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, adică a universităților și a Academiei Române, iar Consilul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi instanţă de apel. Modificările propuse creează un cadru instituțional și normativ corect şi predictibil ce permite recredibilizarea școlilor doctorale, întărirea integrității academice şi consolidarea prestigiului universitarilor din România, punând totodată capăt controverselor legate de acordarea şi retragerea titlurilor de doctor.

„De acum înainte, acordareaşi retragerea vor fi în atribuţia instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctoraleîşiasumă responsabilitatea privind calitateaşi integritateaşi ia decizia de acordare a titlului. CNATDCU va fi instanţa de apel la deciziile universităţilor privind doctoratele. CNATDCU verifică proceduraşi se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. Pentru toate situaţiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat, atrage suspendareaşcolii doctorale ", a declarat Ministrul Educaţiei Naţionaleşi CercetăriiŞtiinţifice, Adrian Curaj, în cadrul unei conferinţe de presă.



Proiectul de act normativ are ca obiective principale crearea unui mecanism clar privind desfăşurarea învăţământului la nivel de doctorat; clarificarea şi etapizarea concretă a acţiunilor de emitere a diplomelor şi titlurilor la nivel universitar; întărirea autonomiei universitare şi uniformizarea atribuţiilor şi responsabilităţilor la toate nivelurile de studii universitare: licenţa, master, doctorat; stabilirea procedurilor privind procedurile şi etica la nivelul invatamnatului universitar.

Ministrul Adrian Curaj a subliniat faptul că „am avut un cadru legislativ incoerent şi haotic legat de doctorate", iar Ordonanaţa de Urgenţă va crea un cadru corect şi coerent. „Am avut un dublu standard despre ce facem în legătură cu doctorzanii sau doctorii oameni politici și toți ceilalți neimplicați în politică. Așa ceva nu trebuie să continue. S-a-ncheiat! Nu a existat suficientă voință politică pentru a da mediului universitar un cadru robust, de analiză, și autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Pentru noi era simplu să ne asumăm un joc politic, însă am decis să nu o facem. Mi-am asumat ca ministerul să creeze cadrul normativ potrivit, care, spre deosebire de o decizie pur politică, a necesitat timp, a durat mai mult, dar sunt convins că efectele vor rezista în timp, dincolo de mandatul meu (…)Miza este mare, consolidarea autonomiei universităţilorşi creşterea responsabilităţii publice a acestora".

Modificările legislative vin la pachet cu transparentizarea informațiilor cu privire la doctorate – școli doctorale, conducători de doctorate, persoane abilitate, teze doctorale. Tezele de doctorat se vor încărca pe o platformă naţională electronică şi vor fi făcute publice. Analiza tezei introduce un pas obligatoriu şi totodată o noutate majoră: analiza electronică de similitudini, înainte de depunerea oficială a tezei, prin intermediul unui soft certificat de CNATDCU ce va fi pus la dispoziţia universităţilor. Prin noile reguli privind doctorate informaţiile nu vor mai putea fi ascunse, vor preveni apariţia „bolilor” şi vor asigura însănătoşirea sistemului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite